Graag nemen we je mee op reis langs de zeven theeën. Een wonderlijke reis die je meeneemt van de no-nonsense zwarte thee - langs bloemige oolong-ceremonies naar traditionele kruidendrankjes die al eeuwen gedronken worden. Thee is als een goed gesprek; warm, vol karakter en vaak verrassend! Dus pak je favoriete mok thee erbij, nestel je op de bank en ga met ons mee op deze wonderlijke reis.
Voordat je met ons meegaat op reis zijn er nog een paar dingen belangrijk om te weten. Voor ons assortiment hebben we gekozen voor kwalitatieve, losse thee. De theezakjes die je vaak in de supermarkt koopt zijn erg handig, maar doen deze eeuwenoude drank ernstig tekort. De theezakjes zijn over het algemeen gevuld met gruis of 'dust' - de restanten en fijn vermalen theeblaadjes en er is maar weinig ruimte in het zakje om de smaak goed af te geven aan het water. Hierdoor verliest het zijn kracht, karakter en essentie.
Het is belangrijk dat je de losse thee goed bewaart (luchtdicht en koel en zonder zonlicht) om de aroma's zo optimaal mogelijk te houden. Door te spelen met de verhouding thee tot water, hoe lang je het laat trekken en de temperatuur kun je het helemaal afstemmen op jouw wensen. Door dit met aandacht te doen heb je meteen een goede oefening in mindfulness of dankbaarheid. Zo kun je nog meer genieten van je - met liefde gemaakte - kopje thee.
Bij Thee-totaal vertellen we graag het verhaal van de zeven theeën: zwarte thee, groene thee, rooibosthee, oolong thee, witte thee, vruchtenthee en kruidenthee. Ben je klaar voor de reis?
Zwarte thee komt van de Camelia plant - van de robuuste, krachtige Assam-variant of van de wat mildere, elegante Sinensis variant. Wellicht dat je de Camelia ook wel kent als een sprookjesachtig bloeiende plant die wat gelijkenissen heeft met de roos. Maar in dit geval is het niet de bloem - maar het blad waar het om draait. Na de pluk worden de blaadjes volledig geoxideerd, oftewel gedroogd aan de lucht. De blaadjes worden uitgespreid en gerold waardoor er een enzymatische reactie plaatsvindt. Beetje een technisch verhaal, maar dit geeft de blaadjes een diepe mahoniekleur en de krachtige smaak die bij deze reus past!
Zwarte thee komt meestal uit India, bijvoorbeeld de bekende Assam en Darjeeling. Maar ook wel uit Sri Lanka (Ceylon) en Kenia. Vanuit China komen er nog een aantal andere bekende soorten zoals de stoere Lapsang Souchon en gefermenteerde Pu-Erh thee. Zwarte thee wordt vaak puur gedronken doordat het van zichzelf al een kenmerkende smaak heeft, maar er zijn ook diverse bekende mixen zoals Earl Grey en English Breakfast.
Zwarte thee heeft van nature de meeste theïne (of cafeïne) van alle theesoorten - zo'n 30mg per kopje. Daarom is het ook bij uitstek geschikt als gezondere variant van een kopje koffie in de ochtend of namiddag. Wil je wat minder theïne in je thee? Laat het dan wat korter trekken en gebruik het zakje voor een tweede kopje.
Zwarte thee laat zich het beste heet zetten, namelijk bij 95-100°.
Een groene thee is snel maar subtiel - als een ninja. De blaadjes worden snel - vrijwel direct na het plukken - verwarmd (gebakken of gestoomd) waardoor er geen oxidatie plaatsvindt en de enzymen worden gestopt. Hierdoor behoudt het zijn kenmerkend frisse, grassige smaak en kleur. Groene thee is ook afkomstig van de Camelia-plant, maar komt veelal uit China en Japan vanwege de afwijkende verwerkingsmethode.
Een aantal bekende Chinese groene theesoorten zijn de Jasmijn-thee en de Gyokuro - die als een echte ninja onder netten wordt verbouwd. Enkele bekende Japanse groene theesoorten zijn de Sencha en Bancha thee. Een steeds populairder wordende variant uit Japan is de Matcha-thee.
Groene thee heeft minder theïne dan zwarte thee, namelijk zo'n 20mg per kopje thee. Ter vergelijking, een kopje koffie heeft zo'n 60mg tot wel 120mg cafeïne. Daarnaast wordt de theïne uit thee langzamer vrijgegeven waardoor je een minder intens effect ervaart dan bij koffie.
Om de rijke smaak te behouden zet je de thee met water van 70-80°. Maar laat de thee niet te lang trekken, want anders wordt hij bitter van smaak (Max. 2 à 3 minuten).
Witte thee is de minimalist onder de theesoorten en dient als een echte diva behandelt te worden. alleen de jongste knoppen en de allerkleinste blaadjes worden geoogst, meestal in de lente. Daarna worden ze kort aan de zon of in de schaduw gedroogd of beter gezegd verwelkt - waarna ze worden gebakken om de oxidatie te stoppen en de smaak te behouden. Hierdoor behouden de blaadjes hun lichtgroene, bijna witte kleur. De thee die je hiervan trekt blijft dan ook wat lichter van kleur dan de meeste theeën. Net als zwarte en groene thee komt witte thee van de Camelia-plant.
Witte thee is delicater en kostbaarder en minder bekend dan andere theesoorten. De pure witte thee die wij voeren is de Pai Mu Tan Quality-thee. Daarnaast zijn er nog een aantal exclusieve mixen zoals de Kir Royal (ja, de smaak lijkt echt op de bekende, exclusieve drank!) en de fruitige Around The World-mix.
Witte thee is de meest lichte thee qua theïne en heeft zo'n 10mg per kopje. Net als bij groene thee zet je deze thee niet te heet (80°C), want anders verpest je de blaadjes - net zoals je binnen no-time een TikTok dansje kunt verpesten. Ben je op zoek naar iets exclusiefs, een thee met een mooi verhaal? Dan is witte thee zeker een aanrader voor jou!
Oolong betekent als je het vertaald 'halfgeoxideerd' - dat is dan meteen duidelijk. De bladeren worden eerst rustig geoxideerd, waarna ze in grote bamboemanden verder worden verwerkt. Hierdoor worden de bladeren kunstwerkjes op zich, want alleen de randen oxideren doordat ze gekneusd worden. Je zou daarom kunnen zeggen dat elk blaadje een echte mix is tussen groene thee en zwarte thee. Door de rode randen en de bijna rode thee die je hiermee kunt zetten, wordt dit ook wel rode thee genoemd.
Enkele bekende Oolong-soorten zijn de pure Oolong Se Chung-thee en de Milky Oolong. De Milky Oolong wordt behandeld met melkwaterdamp waardoor het een romige, melkachtige geur en smaak krijgt.
Oolong-thee zit ook qua bereiding tussen groene en zwarte thee in. Je zet hem het beste bij 85°C en kunt hem 3-5 minuten laten trekken. Als je hem iets korter trekt en er nog een tweede kopje van zet zul je zien dat de smaak zich nog mooier ontwikkeld. Zie het maar als een blind-date - de tweede date maakt vaak meer indruk en laat je dingen zien die je daarvoor nog niet had gezien.
Rooibos mag officieel geen thee genoemd worden omdat het niet van de Camelia-plant afkomstig is, maar toch wordt deze drank alom gezien als thee. De rooibosthee is afkomstig van een struik die in het Zuid-Afrikaanse Cedergebergte groeit. De struik wordt lokaal 'rood bos' genoemd - what's in a name...! Deze struik wordt zo genoemd omdat de naalden of takjes kort na het oogsten door de oxidatie rood kleuren. De kleur van de drank is ook een beetje rood en de smaak is warm, vol en rond - een beetje zoals je favoriete knuffeltrui in de winter.
De rooibosthee is er in verschillende varianten zoals de pure Bio Rooibos of de Cherry Love met kersenstukjes of de verwarmende Rooibos Chai met krachtige kruiden. Doordat Rooibos geen theïne bevat en het in verschillende mixen te verkrijgen is, is rooibosthee erg geschikt voor elk moment van de dag én elk moment van het jaar!
Rooibos zet je het beste met goed heet water: 100°C. Je kunt hem lang laten trekken, wel meer dan 5 minuten. Dus geen enkel probleem als je hem na het zetten eventjes vergeet. Rooibos laat zich met liefde verrijken met een beetje honing of een scheutje melk - dit past perfect bij de volle, ronde smaak.
Kruidenthee is in feite ook geen thee. Het is een infusie of een mix van bloemen, kruiden, wortels of zelfs stukjes schors. Soms worden er theeblaadjes aan toegevoegd voor de smaak of een verkwikkend effect. Je kunt er alle kanten mee uit qua smaak en qua ondersteunende werking. Het bevat van nature géén theïne, maar kan wel verkwikkend zijn door bepaalde kruiden. Deze thee komt dan ook uit alle uithoeken van de wereld!
De wereld van kruidentheeën is een wereld op zich, daarom kun je het beste de diverse theesoorten zelf even bekijken. Of ga voor een mix waarbij de naam al aangeeft of het een rustgevende of verkwikkende thee is zoals de Calming Sunset, Relax Complete, Sunrise Power of BIO Power it Up.
Een aantal bekende kruiden - vanwege hun positieve werking zijn:
Een kruidenthee laat je bij voorkeur lang trekken (tot wel 10 minuten) en zet je kokend-heet (100°C)! Op die manier laten de gedroogde kruiden de meeste kracht en smaak los en maken ze een echte power-house van jouw dagelijkse kopje thee. Natuurlijk kun je ook een aantal van je favoriete kruiden met elkaar mixen of meng het met je favoriete 'gewone' thee voor wat extra smaak en kracht.
Vruchtenthee wordt gemaakt van gedroogde vruchten, schillen en vaak hibiscus. Net als bij kruiden ontbreekt theïne. De infusie kleurt vaak felrood of robijnrood - vaak door de hibiscus. Een vruchtenthee leent zich ook bij uitstek om koud te zetten of af te laten koelen tot ijsthee - of om te gebruiken als fruitige basis voor een zomerse mocktail. Ook perfect voor kinderen vanwege de zoete smaak en vrolijke kleuren!
Laat je verrassen door de fruitige smaken van bijvoorbeeld de Pinita Colada, Summer Dreams, Berry Cherry of BIO Fruit Mix.
Geen last van tere theeblaadjes, een vruchtenthee kun je gewoon lekker heet zetten! 95°-100°C is prima en ook deze thee mag je gerust even vergeten als je bijvoorbeeld een boekje aan het lezen bent. Je kunt hem namelijk tot wel 10 minuten laten trekken voor een optimale smaaksensatie. Of zet een grote pot en laat hem in een paar uur afkoelen tot verfrissende ijsthee. Paar ijsblokjes en een munttakje toevoegen en je hebt in Insta-proof drankje!
Biologische thee is afkomstig van planten, kruiden of vruchten die zijn gegroeid zonder synthetische pesticiden of kunstmest - precies zoals de natuur het oorspronkelijk bedoelt heeft! Dit levert een zuiverdere smaak op, je hebt minder chemische residuen in je thee en het heeft minder impact op onze natuur. Vaak wordt het ook fairtrade verbouwd, wat betekent dat de mensen die het verbouwen en verwerken betere arbeidsomstandigheden hebben.
Het enige kleine nadeel is dat biologische thee vaak wel net wat duurder is door de certificering en hogere productiekosten (onder andere door hogere salarissen). Maar als je kiest voor biologisch is dat beter voor jou, beter voor de medemens én beter voor de natuur!
Op dit moment zijn we ons Biologische assortiment nog verder aan het uitbreiden, maar je kunt al genieten van biologische:
Hopelijk heb je veel geleerd en ben je geïnspireerd om jouw eigen thee-reis ook verder te verrijken! Elke thee heeft zijn eigen unieke verhaal en smaak en eigenschappen dus laat je ook eens verleiden door het onbekende.
Wil je dat wij je een keertje verrassen met wat nieuwe theesoorten, stuur ons dan gerust een berichtje met wat je momenteel vooral drinkt en wat je juist wel en juist niet lekker vindt en dan stellen we graag een proefpakket op maat voor je samen - binnen jouw gewenste budget. Mail hiervoor naar: [email protected] of contacteer ons via Facebook of Instagram.